Czy zdajesz sobie sprawę, że każdy produkt spożywczy musi być odpowiednio oznakowany i zapakowany, zanim jeszcze trafi do sprzedaży? Okazuje się, że pakowanie produktów to jedna z ważniejszych części całej linii. Dzisiaj uznaje się, że strefa opakowań jest tak samo ważna, jak ta, w której towar jest tworzony.
Pakowanie produktów musi być zgodne nie tylko z obowiązującymi w Polsce przepisami prawa, ale także ze standardami oraz normami, które nakłada Unia Europejska. Wszystko po to, by zachować jak najbardziej optymalne bezpieczeństwo i warunki higieny, zanim produkt trafi do ostatecznego nabywcy. Warto zdać sobie sprawę, że zanim towar zostanie ułożony na sklepowych półkach, musi przebyć nierzadko długą drogę do sklepu. Najpierw należy więc wdrożyć proces, jakim jest pakowanie przemysłowe, by mógł w jak najlepszej jakości być magazynowany. Później odbywa się jego transport. Wszystko to może trwać długi czas i przebiegać w różnych warunkach.
Należy też wiedzieć, że pakowanie produktów zależy od rodzaju towaru – największe zaostrzenia dotyczą pakowania i oznakowania produktów spożywczych. Na takich nie wystarczy jedynie nazwa, ale konieczny jest też skład, nazwa producenta, data produkcji, sposób przechowywania, sposób spożycia, data przydatności. Jedzenie musi być również pakowane w materiał, który nie oddziałuje na nie niekorzystnie, będzie również zabezpieczał produkt przed zniszczeniem czy zepsuciem. Niedopuszczalne jest, by na jakimkolwiek etapie pakowania towaru doszło do utraty jego właściwości. Opakowanie musi być zawsze szczelne i idealnie dopasowane do typu towaru oraz sposobu jego transportowania, magazynowania czy przechowywania.
Na co warto zwrócić uwagę, patrząc na opakowania produktów? Nigdy nie nabywajmy towarów, których opakowanie jest zniszczone albo informacje na nim zamieszczone pozostają nieczytelne. Towary z niewłaściwym stanem opakowania nie powinny być dopuszczone do sprzedaży.