Niektórzy z nas słyszeli o tym jak wyglądało to smażenie chipsów lub frytek ponad dwie dekady temu. Mowa tu dokładnie o tym, że w wielkim smażalniku pełnym oleju smażono tego typu produkty wielokrotnie, ale w czasach obecnych już się tego nie robi i ma to rzecz jasna odzwierciedlenie w cenie pojedynczej porcji frytek. Kluczowe znaczenie ma też i to, że dziś produkty tego typu się też piecze, bo tak jest zdrowiej.

Dlaczego trzeba utylizować olej

Wiadomo nie od dziś, że oleje spożywcze i oliwy mają zazwyczaj ten swój termin przydatności do spożycia lub do użycia, a sam proces smażenia po części przepala olej, czyli ta obróbka cieplna ma na niego zły wpływ, bo oleje smażalne uzyskuje się z roślin takich jak rzepak. Dlatego zbyt długie przechowywanie lub dość długie smażenie odmieniają nie tylko sam wygląd danego oleju, ale też zmieniają jego zapach na nie przyjemny. Taki olej utylizują wyspecjalizowane firmy, które najczęściej odbierają taki olej z zakładów gastronomicznych. Wiele znaczy też i to, że istnieją ustawowe normy dotyczące utylizacji tego typu oleju, który przed poddaniem utylizacji musi być przetrzymywany w odpowiednich pojemnikach i co równie istotne samo utylizowanie to proces powiązany z konkretnymi procedurami, których nie można od tak sobie pominąć. Więcej o tym, dlaczego warto utylizować w sposób ekologiczny olej, znajdziesz na stronie TrafinOil.pl – dowiedz się więcej.

Abonament na zużyty olej

Lokale gastronomiczne zazwyczaj mają problem ze zużytym olejem, ale w czasach obecnych przedsiębiorstwa zajmujące się utylizacją zużytego oleju oferują także usługę abonamentową. Mowa tu dokładnie o tym, że mniejsze lub większe lokale gastronomiczne płacą abonament za utylizację oleju roślinnego i w ramach tego abonamentu ten olej jest od nich odbierany te kilkanaście razy w miesiącu, czyli kilka racy w tygodniu. W przypadku niewielkiej restauracji olej ten jest odbierany zapewne tylko raz w tygodniu, ale te wywóz jest rzecz jasna sprawą pewną, czyli to dokładnie ten sam rodzaj usługi co wywóz śmieci biodegradowalnych, choć różni się to jeśli chodzi o dość wiele szczegółów. Różnice choćby tkwią w tym, że taki olej odbiera się w specjalnych pojemnikach, które raczej same z siebie się nie rozszczelnią, a do wywozu tego oleju służy pojazd specjalistyczny, który regularnie odwiedza konkretne lokale gastronomiczne.

Czy faktycznie oleju do smażenia używa się tylko raz?

W czasach obecnych nie powinno się oleju używać kilka razy, czy też nawet dwa razy, bo takie dwukrotne użycie wpływa na smak mięsa i dlatego też te szanowane lokale nie mogą sobie na to pozwalać. Nie mogą też pozwolić sobie na to by tego typu odpad wylewać choćby do toalety, bo tego typu proceder nie tylko kiepsko wygląda, ale też z takim olejem wlanym do toalety potem są inne problemy. Drugi problem tkwi też i w tym, że w czasach obecnych urzędnicy kontrolują konkretne lokale i właśnie dlatego właściciele restauracji muszą w dokumentach wykazać to, że olej wywozi konkretna firma zajmująca się jego utylizacją. Mowa tu rzecz jasna o fakturach za utylizacje oleju spożywczego, które firma utylizująca wystawia co miesiąc lub co tydzień. Dokumenty te są istotne i dlatego restaurator powinien je przechowywać choćby pod postacią kopii we własnym archiwum.

Chcesz wiedzieć więcej? Sprawdź stronę TrafinOil.pl gdzie dowiesz się dodatkowych informacji o utylizacji oleju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here